Oktatók

Vida Katalin

Vida Katalin

Kismama és Babás jóga oktató, Hatha jóga oktató

“Egy napon azután, ahogyan ott állt a parton, és lehunyt szemmel koncentrált, Jonathan villanásszerűen rájött, miről beszélt Chiang. – Hát persze, úgy van! Én egy tökéletes sirály vagyok, a lehetőségeim határtalanok! – Hirtelen nagyon boldog lett.
–Jó! – mondta Chiang, s hangjában diadal csendült.
Jonathan kinyitotta a szemét. Ismeretlen, elhagyott tengerparton álltak a Vénnel – a fák lenyúltak a vízig, sárga ikernap rótta pályáját fölöttük.
– Hát rájöttél végre – mondta Chiang –, de az irányítást még gyakorolnod kell…
Jonathan bámult. – Hol vagyunk?
A Vént, tökéletesen hidegen hagyta a különös környezet, ügyet sem vetett rá. – Láthatod, valami bolygón – válaszolta –, ahol zöld az ég, és a napja egy ikercsillag.
Jonathan nagyot rikoltott örömében. Most rikoltott először, mióta a Földet elhagyta. – HÁT MEGY!
– Persze, hogy megy, Jon – mondta Chiang. – Minden megy, ha tudod, mit teszel. Ami pedig az irányítást illeti…” (Richard Bach: A Sirály)

Mindenki keres. Mindannyian másképpen hívjuk azt, amit el szeretnénk érni. Ma már úgy látom, bárhogy is nevezzük, ez a JÓGA. Boldog vagyok, hogy rátértem erre az útra, mert ez az út minden nehézségével együtt izgalmas és szép.
Az élet nem mindig azt az oldalát mutatja, amiből arra a következtetésre juthatunk: HÁT MEGY! Mégis érdemes csinálni, mert amikor megtanulsz repülni, megtudod, mi a szabadság.

Tanáraim, akiknek sokat köszönhetek: Bartsch Gabriella, Kádár Zoltán, Kevin Gardiner, Papp József, Répássy Erika, Trapp László, Kovács Gyöngyi

Trapp László

Trapp László

iyengar logoOkleveles Iyengar jóga oktató, Intermediate Senior I

A jóga mindig ott volt, van és lesz az életemben, eleinte csak röpke pillanatok jelezték jelenlétét, majd a kisebb nagyobb ráeszmélések során vált egyre tisztábbá a felismerés. Hangsúlyozom, tisztábbá, hiszen bár jelen vagyok a jógában, sokszor a villódzó fények elkápráztatják a szemet, s ilyenkor az ember nem ura önmagának. A cél jelen lenni tiszta önismerettel. Kaczvinszky Józseftől idézve: “A jóga a megismerés útja. Aki csak egyetlen lépést is tett rajta, azt többé nem bocsátja el. Kerülőutakon járhat az ember, számtalanszor eltévedhet a cselekedetek és a sors útvesztőiben, mégis visszatalál a világossághoz…Ezért a jóga útján megtett egyetlen lépés sem vész kárba!”

Az Iyengar jógával 2003 májusában találkoztam először, igaz akkor még csak könyv formájában, így az ezt követő próbálkozásom nem nevezhető a leghitelesebb gyakorlásnak. 🙂 2005 tavaszától azonban már testközelből ízlelgethettem a metódust. Majd 2006. július – 2009. júliusig elvégeztem a magyarországi tanárképző iskolát megannyi inspiráló tanár útmutatásával. 2011 nyarán eljutottam Pune-ba, az Iyengar jóga bölcsőjébe, ahol Guruji jelenléte mellett tapasztalhattam meg a „hamisítatlan” egyszerűséget, mélységet, melegséget.

Lehrreich Márti

Lehrreich Márti

Hatha jóga, Aranykor jóga, (50 év feletti jóga), Kismama jóga, Postnatal jóga (szülés/születés utáni, gyermekágyas jóga), Baba-Mama jóga

Kilépve az iskolapadból, ráébredve, hogy a test(em) mozgásra lett tervezve, fiatal felnőttként rendszeresen úsztam, tollasoztam, túráztam, jártam futó- és kerékpárversenyekre, kötéltechnikát is igénylő barlangokban, sziklafalon, ugrottam le 25 méter magasból az Erőd tetejéről, részt vettem Nemzetközi Ügyességi Játékokban, évente a Kihívások Napján, ráébredve arra, hogy a test(em) mozgásra lett tervezve. Munkába is kerékpárral jártam/járok, akkortájt napi 50-60 km-rel gazdagítva önmagam. A sport és a mozgás azóta is mint lét elem vesz részt az életemben.
Felnőttként a balettfoglakozások részeként találkoztam a jóga gyakorlataival, nyújtásaival, Bognár Zsuzsanna tanárnő személyiségének emléke melegséggel tölti el most is a szívemet. A balettozás, a tánc lehetőségét bizonytalan időre elvesztetve az órarend változása és a munkám miatt, de már tudatosan kerestem olyan mozgásformát, ahol a testi gyakorlás mellett a filozófiának, szellemiségnek, energetikának is komoly szerepe van.
Ízelítőt kaptam az Aikidó, ( Derkényi László Jiu jitsu mester által ), Kyokushin karate, Tai chi rendszeréből, csipetnyit ugyan, de tudtam, hogy egyre jobb az irány. Majd lehetőségem adódott kipróbálni az Etka jógát.
Az Édesvíz Kiadó könyvesboltjaiban dolgozva, kolléganőm Platzer Ottília, Feng Shui szakértő terelgetett tovább utamon. Kuti Szabolcstól Yumeiho masszázst tanultam, és elvégeztem Budai Anikó vezetésével a Pránandi 1. tanfolyamot.
Az Édesvíz Könyvklub előadásait szervezve módom volt találkozni, Szepes Máriával, Balogh Bélával, Váradi Tiborral és sokan másokkal. Hatásukra, valamint az ezoterikus olvasmányok és első jógamesterem ösztönzésére egyértelművé vált utam a jóga irányába.

Vizsgáim:
2000 Yumeiho masszőr
2001 Pránanadi I.
2008 Hatha jóga
2009 Kismamajóga
2009 Bene Máté Zoltán gerincterápiás képzése
2010 Babásjóga

Foglakozásaim minden korosztálynak szólnak; gyermek, felnőtt és idősebb korban is.

Hatha jóga
Kismama jóga
Postnatal jóga (szülés/születés utáni, gyermekágyas jóga)
Baba-Mama jóga

Tanítóim: Koller Attila, Koller Judit, Kapisinszky Judit, Kovács Gyöngyi Naliní, Bálint János, Kádár Zoltán, Papp József, Mezősi Anna, Bene Máté Zoltán, Drimál István és jóga tanár társaim, és minden tanítványom tanít engem is!

Sanyi

Szász Sándor

iyengar logoOkleveles Iyengar jóga oktató, Introductory II

Gyakorlásomban B.K.S. Iyengar metódusát követem.

Az “első lökést” Bartsch Gabriellának, elkötelezettségem Trapp Lászlónak köszönhetem. Három évig tanultam Kevin Gardiner és Répássy Erika irányítása alatt a harmadik magyarországi Iyengar jóga oktatóképzésen. 2014-ben Introductory II szintű oklevelet szereztem.

Szerencsésnek tartom magam, hogy Swati és Rajiv Chanchani indiai intézetében aszerint a klasszikus szemlélet szerint élhettem és gyakorolhattam, ami nyugati értékrendű, rohanó világunkban elképzelhetetlen. Ott lehettem többek között a Manuoso Manos, Rita Keller, James Murpy és Stephanie Quirk vezette workshopokon, ahol a bemutatott technikákon felül az inspiráció volt a legnagyobb profitom.
2014 augusztusában jártam először az indiai Pune városában található Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute-ban, ahová 2016. októberében tértem vissza.

A jóga Elixír az embernek, és jóga a Bölcsek Köve is.
Ahogy a közönséges fémből arany válhat, segítségével testünk és mi magunk is egy magasabb minőség felé indulunk el. Az út életünk végéig tart, az örök ifjúság titka pedig nem más, mint a gyakorlás.

Eszközök használatával bárhonnan, bárki számára elérhető ez az út… csak az első lépésedre vár.

j-profil-02

Fenyvesi Judit

iyengar logoOkleveles Iyengar jóga oktató, Introductory II

A jógával 2003-ban találkoztam egy Iyengar-jógaórán. Annyira egyértelmű, logikus és biztonságos volt az ászanák kivitelezése, hogy rájöttem, ilyen fajta odafigyeléssel még soha nem foglalkoztam a testemmel. Azon kívül, hogy az állandó hátfájásomra kiváló gyógymódnak bizonyult, olyasmit éreztem, hogy: bár nem is tudtam, hogy keresem, de most megtaláltam!

Az évek során fokozatosan épült be a mindennapjaimba a gyakorlás, és ezzel önmagam felfedezésében is újabb és újabb ajtók nyíltak meg, folyamatos megértést és fejlődést hozva magukkal. Hiszem, hogy a testi és lelki érzéseink megfigyelése, majd tudatosítása lehetővé teszi számunkra a korrekciót egy jobb irányba, mint ahová a megszokásaink sodornának minket. És ez a jóga.

Mivel az Iyengar metódus egy komplex rendszer, egyre többféle aspektusa és mélyebb rétege kezdett feltárulni előttem. Jobban meg akartam érteni, hogy mitől működik ez ennyire, ezért 2014-ben jelentkeztem a 3 éves Iyengar Jóga Oktatóképzőre, aminek most vagyok végzős résztvevője. Az eltelt két intenzív év alatt egyszer csak azon kaptam magam, hogy nyilvánvalóvá vált számomra, hogy ennek a tapasztalaton alapuló tudásnak a továbbörökítésében részt tudok és szeretnék is venni.

Helyettesítő tanárok:

Kovács Adrienn

Kovács Adrienn

iyengar logoOkleveles Iyengar jóga oktató, Introductory II

Mindig is érdeklődtem India és kultúrája iránt. Ez valahogy ösztönösen bennem van már gyermekkoromtól kezdve. A jógával közelebbi kapcsolatba a miskolci egyetemi éveim alatt kerültem, mikor jelentkeztem Papp József Önvizsgálati meditációra felkészítő jógatanfolyamára. Hamar szerelem lett belőle, mely azóta is tart és egyre mélyül.

2007-2009 között akkori tanárom, Nagy József (NaJó) biztatására elvégeztem a Magyar Jóga Társaság 2 éves jógaoktató-képzését. Ezen a veszprémi tanfolyamon Selmeci Ági és Csongor is a tanáraim voltak, akik révén bepillantást nyertem az Iyengar jógába és már eszközök alkalmazásával kezdtem el tanítani 2009 áprilisában.

Kerestem a lehetőségeket a továbbfejlődésre és 2011-ben felvételt nyertem a Magyar Iyengar Jóga Szövetség 3 éves oktatóképzésére. A képzés első évében szereztem bizonyosságot magamban afelől, hogy tényleg ezt a metódust szeretném tanulni és tanítani – teljes mértékben elköteleződtem iránta.

2013-ban sikeresen letettem az Introductory I. majd 2014-ben az Introductory II. vizsgát. Köszönet tanáraimnak (Répássy Erika, Kevin Gardiner, Trapp Laci, …) az útmutatásért, a folyamatos inspirációért.