Ma reggel ismét egy Prashant órával lettem gazdagabb, vagyis csak részben, mert az én megértésem kissé korlátozott a már említett okok miatt. Ma kevesebben voltunk, de ez talán annak tudható be, hogy ma ez az óra elméletileg férfiaknak szólt hivatalosan, de ez is csak elmélet maradt, mint megannyi dolog a nyugati ember számára itt Indiában.

Íme az ászana sorozat: Parsva sukhasana, parsva upavistha konasana, utthita trikonasana, sirsasana kötélben, utthita trikonasana (lábfej megtámasztva, felső kéz felső kötélbe kapaszkodik), adho mukha svanasana kötélben, setu bandha sarvangasana padon férfiaknak, székes sarvangasana nőknek, savasana. Az ászanák között mindig közel hívja magához a csoportot, és esszenciálisan fejti ki, hogy mit és hogyan is kellene tenni az ászana gyakorlásban magasabb szinten.

Íme egy pár gondolat Prashant fejéből ízelítőleg…

– Használd az uddijánikus légzést hogy megfigyeld a kapcsolatot a légzés és a has között!

– Használd az uddijána bandhát az ászana gyakorlásban, hogy kiterjeszd a légzést az egész testben mindenütt!

– Vedd észre a különbséget az „Én” és az „enyém” között miközben gyakorolsz!

– A légzés-orientált elme teljesen más, mint a normál elme. Előbbi sokkal érzékenyebb a változásra és az átalakulásra. A légzés az egyetlen olyan dolog, ami nem a miénk. A test és elme a miénk, de a légzés nem.   Ezért sokkal könnyebben kiterjeszthetjük a tudatosságunkat, önmagunk határain túl, ha használjuk a légzésünket.

A napokban összeismerkedtem egy indiai tanárral, aki óra után azt mondta, hogy maradjak, mert ugyan nem tudják Ők sem, de lehet, hogy Geeta fogja tartani az órát. Engedélyt kérve, hogy bemehessek az órára, nagy szerencsénkre Ő tanított. Egyszerűen fenomenális, csak szuperlatívuszokban lehet beszélni róla. A szavai bölcsességgel, kedvességgel, határozottsággal, céltudatossággal átitatottak az adott helyzetnek megfelelően. Bátorít és nevel, rádkiabál ha kell, hogy felébresszen, csak ad és ad kimeríthetetlenül, végtelen alázattal. Mindkettejükben ott van Guruji visszhangja. Élethosszig tartó folyamat, hogyan segíts nekik – idézte Gurujit.Azt hiszem ez mindannyiónkra vonatkozott. 🙂

Sajnos fél órával az óra vége előtt el kellett jönnöm, mert „elméletileg” jött 11-re a főző néni…

szerintetek?