Trapp László indiai beszámolója.

2011-ben lehetőségem volt az indiai Ramamani Iyengar Memorial Jóga Intézetben tanulni, amikor még B.K.S. Iyengarral is találkozhattam, kinek személye mélyen inspiráló volt számomra. A várakozók listája hosszú, az ottani részvétel előfeltétele legalább nyolc év gyakorlás az Iyengar metódus szerint.

India valóban egy más világ. Ezt megtapasztaltam már az ottani gyakorlás előtt, amikor hátizsákkal 2010-ben több várost bebarangoltam, így mikor megérkeztem Pune-ba, már ismerős volt minden. Az illat, az emberek, a hangulat, a nagy zaj, a környezet. Látszólag egy zajos, zsibongó helyre jöttem, mégis testközelben tapasztalhattam meg a nyugalom és a gyakorlás mélységeit.

A regisztráció után megismerkedtem az órarenddel. Oktatói szinttől függően több órarend van. Vannak órák, amin részt lehet venni és vannak olyanok, amelyek csak látogathatóak, mint például a női órák (ezeket az órákat legtöbbször Guruji lánya, Geeta tartotta), a terápiás órák (itt asszisztálni is lehet), és a gyerek jóga órák, és néhány Pránájáma óra. Úgy gondoltam minden lehetőséget kihasználok, ezért majd minden órára ellátogattam, azokra, ahol gyakoroltam és azokra is, ahol „csak” jegyzeteltem. Egy héten négyszer volt reggel héttől kilencig haladó óra, melyet Guruji fia, Prashant tartott. Ezeken az órákon mindjárt az elején helyre lett téve az Ego. Prashantnál el lehetett felejteni, hogy egy, maximum két percig vagyunk benne egy-egy pózban. Volt, hogy tíz percig is benne voltunk trikónászanában , miközben filozófiát tanított. Minden délelőtt, kilenctől délig teret kapott az önálló gyakorlás, ezeket is nagyon szerettem, ilyenkor tudtam magammal lenni igazán. És itt is rengeteget lehetett tanulni, hiszen megannyi gyakorló koptatta a szőnyeget a világ minden tájáról, a metódus kimeríthetetlen forrásából merítkezve. Az inspiráció elkerülhetetlenül utat tört magának. Apropó, Guruji minden egyes női órán ott volt reggelente, s miközben gyakorolt, néha fejenállásból, néha valami erőteljes hátrahajlásból instruálta az éppen órát tartó tanárt. S amikor csak az ideje engedte, lány unokáját, Abhi-t (Abhijata Sridhar Iyengar) tanította, hogy a tanítványi láncolatot fenntartva az utódját felkészítse.

trapp1

Nagyon nagy létszámú órákról beszélünk. Nem meglepő, hogy a Világ minden tájáról érkeznek az intézetbe a gyakorlók, szinttől függetlenül, hiszen Guruji tanítása mára világszintűvé vált. Volt óra, ahol akár százan is részt vettünk. Talán furcsán hangzik, de az órán volt egy pár dolog, amivel meg kellett küzdeni. Az indiai angol még a perfekt angolul beszélőket is próbára teszi, nagyon kell hegyezni az ember fülét, hogy megértse a tanításokat. Prashant pedig ebben, saját nyelvezetet kialakítva, filozófiai eszmefuttatásai közben igencsak feladta a leckét. Ne ragaszkodj a helyedhez, a szőnyegedhez! – hangzott el mindjárt az első órán.Először nem értettem, de aztán nem volt ritka, hogy amikor elmentem egy eszközért, visszatértemkor már nem volt szőnyegem vagy egyéb más eszközöm. Ilyenkor hoztam egy másikat és gyakoroltam tovább. Az Ego ebben a környezetben szerencsés, ha csak egy megfigyelő a háttérből és nem akar irányítani. Amikor kint voltam a monszun uralta az időjárást. Ez azt jelentette, hogy olyan mennyiségű csapadék esett, többször olyan szögben, hogy a vízálló kabátom alatt, mire odaértem az intézethez, teljesen elázott a gyakorló ruhám. A nagy pára miatt pedig volt, hogy egy hét alatt száradt meg. Ebben az időszakban a sok szúnyog is olyan tényező, amely komoly kihívásra és elfogadásra készteti az európai gyakorlót mondjuk fejenállás közben.

Guruji 2014. augusztusában elhagyta földi testét. Az Intézet nélküle már nem az, ami régen volt, de biztos vagyok benne, hogy még mindig ott gyakorol, ahogyan azt szinte elmenetele napjáig tette. 2015. februárjában újra kilátogatok Pune-ba, hogy tanuljak, fejlődjek, hogy egy újabb nagy lépést tegyek ezen az úton, amelyen elindultam és a mai napig járok.

B.K.S. Iyengar munkásságát Magyarországon a Magyar Iyengar Jóga Szövetség képviseli és természetesen az okleveles oktatók, akik folyamatosan képzik magukat, hogy Guruji tanításait hűen tudják átadni a gyakorlóknak.

http://iyengar-yoga.hu/ii-joganap/

Trapp László

okleveles Intermediate Junior 3 Iyengar oktató