Mi az Iyengar Jóga?

Az Iyengar jóga B.K.S. Iyengar után kapta a nevét. Különlegessége a részletes instrukciókra, a test helyes egyvonalúságára fókuszál, és az eszközök használatára épül, melyek segítségével a testtartások pontosan és biztonságosan kivitelezhetőek. Az időzítés és a szekvenciálás változatossága végtelen lehetőséget ad és egyben mentális rugalmasságot és nyitottságot kíván.

B.K.S. Iyengar 1918-ban született Indiában, s már 17 éves korától tanított. Hosszú pályafutását, világszintű elismertségét egy élet gyakorlása és tapasztalata hitelesíti. Metódusa a jóga önfeltáró útját tanítja, mely a teljes spektrumot átszövi a külső, fizikai buroktól kezdve egészen az ember legbelső lényéig a jógafilozófia, a spiritualitás és a jógagyakorlás olvasztótégelyében.

Erő, mozgáskoordináció, hajlékonyság és jó közérzet, hogy csak egy pár előnyét kiragadjuk az Iyengar jógának. Az állhatatos ászana- és pránájáma gyakorlás fejleszti az éberséget a fizikai, az érzelmi és a spirituális életben egyaránt. A metódus hangsúlyozza a precizitást és a formát, így az elme fókuszálttá és elmélyültté válik, s így nem azért gyakorolsz, hogy előkészítsd magad a meditációra, hanem a gyakorlás maga már meditáció.

Az Iyengar jóga órákat 1,2,3 és 4-es szintűként kategorizáljuk. Lehetővé téve a készség és a tudatosság folyamatos fejlődését, ahelyett, hogy végigrohannánk egy szekvencián megértés és gyakorlási technika nélkül. Az órákon eszközöket használunk (pl. fatéglát, plédet, széket, hevedert, hengerpárnát), melyekkel elérhetővé tesszük a helyes egyvonalúságot kortól, hajlékonyságtól, testalkattól függetlenül a jóga jótékony hatásait szem előtt tartva. Menstruáció idején is lehet Iyengar jógát gyakorolni a megfelelő előírásokat betartva, módosított pózokat beiktatva. Áldott állapotban is jöhetsz jógázni, de mielőtt jönnél, konzultálj a jóga oktatóval.
Speciális problémákkal is gyakorolhatsz, ha bármikor felmerül ilyen (derék/hát/nyak probléma, magas vérnyomás, térd probléma, stb.) mindig tudasd az oktatóval, hogy szükség esetén alternatív megoldásokat adjon.

Mindannyian mások vagyunk. Máshonnan érkeztünk. Mást hoztunk. Más testet kaptunk különböző adottságokkal.

Az Iyengar Jóga az eszközök használatával mindenki számára elérhetővé teszi az ászanák (testtartások) legideálisabb kivitelezését.

„Gondolj az égre! Az ég egyaránt véges és végtelen. Senki nem érintheti meg, és mégis kapcsolatban vagyunk vele az életünk minden pillanatában. Hasonlóan ehhez, neked és nekem is véges eszközöket kell használnunk – testet, elmét, értelmet és tudatosságot -, hogy elérhessük a
lélek végtelen lakhelyét, amely mindezen dolgok anyja.”

/B.K.S. Iyengar: A Jóga fája/